Neden Bakır ?

Bakır’ın İnanılmaz 13 Faydası
Bakırın sağlığa olan faydaları, vücudun doğru büyümesini, demirin etkin bir şekilde kullanılmasını, uygun enzimatik reaksiyonların yanı sıra bağ dokularının, saçların ve gözlerin sağlıklı olmasını içerir. Ayrıca erken yaşlanmayı önleme ve enerji üretimini arttırmada ayrılmaz bir unsurdur. Bunların haricinde düzenlenmiş kalp ritmi, dengeli tiroid bezleri, artrit semptomlarında azalma, hızlı yara iyileşmesi, artmış alyuvar oluşumu ve azalmış kolestrol bakırın diğer sağlık yararlarıdır.

Bakırın sağlığa olan faydaları, genel olarak sağlıklı bir varlık için çok önemlidir çünkü bu mineral aminoasitler ve vitaminler ile birlikte normal bir metabolik işlemi mümkün kılar. Vücut tarafından üretilemez ve bu nedenle harici gıda kaynaklarından eklenmesi gerekir. Vücuttaki en yaygın üçüncü mineraldir ve çoğunlukla seruloplazmin kan plazması proteini tarafından taşınır. Sağlık faydalarının tadını çıkarmak için günlük vücut süreçlerinde tüketildiğinden günlük diyet içine dahil edilmelidir.

Bakır Minerali Eksikliğinin Belirtileri
Bir bakır eksikliği insanda şu belirtilere sahip olabilir:

Anemi
Düşük vücut ısısı
Kırılgan kemikler
Osteoporoz
Damar genişlemesi
Düşük beyaz kan hücresi sayısı
Düzensiz kalp atışları
Yüksek kolesterol seviyeleri
Enfeksiyonlara karşı düşük direnç
Doğum kusurları
Düşük cilt pigmentasyonu
Tiroid rahatsızlıkları

Diğer belirtiler uyuşukluk, solukluk, yaralar, ödem, büyüme geriliği, saç dökülmesi, iştahsızlık, diyare, cilt altındaki kanamalar ve dermatit sayılabilir. Bebeklerde, nadir görülen Menkes sendromunun kalıtsal bakır eksikliği, bakırın doğal absorpsiyonunun imkansız hale geldiğinde gerçekleşebilir. Bu gibi durumlarda erken tıbbi müdahale şarttır.

Bakırın Önemli Kaynakları
Karaciğer, et, deniz ürünleri, fasulye, kepekli tahıllar, soya unu, buğday kepeği, badem, avokado, arpa, sarımsak, fındık, yulaf, siyah çörek pekmezi, pancar ve mercimek gibi çeşitli gıda kaynaklarında bulunur. Ayrıca, bakır borularda içme suyu vasıtasıyla ve bakır tencere kullanarak insan vücuduna girer. İstiridyeler en zengin kaynaklardır. Bakır içeriği teneke kutularda ve asit içeriği yüksek gıdalarda uzun süre depolanması nedeniyle kaybolur.

Bakırın Sağlık Faydaları
Bakır, sağlıklı bir vücudu korumada birçok önemli rol oynar ve bazı faydaları şunları içerir:

Artriti Tedavi Eder
Bakırın sağlığa olan faydaları, artrit semptomlarını azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar etkileriyle ilgilidir. Tüketici piyasasında ayrıca bakır bileziklerin yanı sıra bu kürü iyileştirmek için diğer aksesuarlar da sızdırılıyor. Aynı zamanda artrit için bir evde çare olarak çalışabilir; bakır izlerini biriktirmek için gece boyunca bir bakır kabında suyu saklayın. Bunlar kas sistemini güçlendirmede faydalıdır, sabah uyandığınızda suyu için. Metabolizmanızın günlük işlemler için bu öğenin iyi bir kaynağına sahip olacağı için enerjik hissedeceksiniz.

Doğru Büyümeyi Sağlıyor
Bakır minerali, normal büyüme ve sağlık için esastır. Bu nedenle, bu mineralin normal diyetinizde dengeli seviyelerde bulunması çok önemlidir. İskelet, sinir ve kardiyovasküler sistemlerin korunması için de yararlıdır. Eksikliğinden muzdarip olursanız, organların ve dokuların normal ve sağlıklı büyümesinin yanı sıra, bol miktarda kırmızı kan hücresi konsantrasyonundan kaynaklanan oksijenizasyon imkansız olur. Birçok üçüncü dünya ülkesinde bakır eksiklikleri görülmekte ve bu ulusların çocuklarında birtakım doğum ve büyüme kusurlarına da yer verilmektedir.

Melanin Üretimini Düzenler
Bakır doğal karanlık pigmentin, cildi, saçları ve gözleri renklendiren melanin’in yaşamsal bir bileşenidir. Melanin, melanositlerin sadece türozinaz adı verilen, türetilen cuproenzim varlığında üretilebilir. Takviyesinin alınması saç dökülmesine karşı koruma sağlar, bu nedenle antioksidan mineral olarak göz ardı edilirken bu hücrelerin bütünlüğünü korur ve genç görünmenizi sağlar. Aynı zamanda gözlerinizin rengini korur ve gözlerinizi yaşlılığınıza güzel renkte tutmak için çinko ile birlikte esastır.

Cilt Bakımı
Bakır, hemoglobin, miyelin, vücut pigmenti melanin ve kollajenin sentezinde önemli bir rol oynayan önemli bir besindir. Sinirleri saran miyelin kılıfını korumaya yardımcı olur ve aynı zamanda deriyi esnek tutan bağ dokusunun bir parçası olan elastinin üretimine aktif olarak katılmaktadır. Bu aynı zamanda cildinizin yıpranmış görünümünden, esnek olmasını ve sarkma ve kırışıklıklara daha az maruz kalmasını önler.

Beyin Uyarıcı
Bakır yaygın olarak beyin uyarıcı olarak bilinir, bu nedenle bu elementten zengin gıdalar genellikle “Beyin Gıdaları” olarak sınıflandırılır. Bununla birlikte, diyetteki bakır içeriği, yeterli oranlarda olmalı çünkü çok fazla beyin için de sağlıklı değildir. Beyinde oynamak için bir kontrol fonksiyonu vardır, bu nedenle bakır desteğinin miktarı dengelenmelidir. Direkt olarak yüksek düşünce süreçleriyle, özellikle taşıyıcı protein Atp7a’nın etkisiyle ilişkilendirilmiştir. Çalışmalar beynindeki içeriği ile yaratıcı ya da kutu düşüncesinin arasında doğrudan bir bağ olduğunu göstermiş ve sinir yollarının benzersiz yollarla gelişmesine olanak tanıdığını göstermiştir.

Ko-Enzimatik Reaksiyonlar
Bakır, vücuttaki çeşitli biyolojik reaksiyonlarda yer alan 50 farklı enzimde bir element veya bir kofaktördür. Bu enzimler, ancak varlığında düzgün şekilde işlev görebilirler. Çeşitli organ sistemlerimizdeki enzimatik reaksiyonlar olmaksızın, tüm metabolizmamız yavaşlardı ve reaksiyonların ve metabolik yolların karmaşık ağı uyum içinde işlevini yitirirdi. Bu, özellikle dopamin ve galaktoz içeren bazı beyin yollarında önemlidir.

Demir ve Şeker Emilimi
Bakır demirin bağırsak yolundan emilimine ve karaciğer gibi birincil depolama alanlarından salınmasına yardımcı olur. Aynı zamanda şekerin vücutta kullanımına da yardımcı olur. Bakır demirin yiyeceklerden ve diğer yardımcı kaynaklardan emilimine yardımcı olarak, sağlıklı bir kırmızı kan hücresi sayısı ve farklı organ sistemlerinin uygun oksijenlenmesini garanti eder. Demirlerin düzgün bir kaynağı olmadan, insanlar demir eksikliği olarak da bilinen, yorgunluk, kas ağrısı, sindirim problemleri ve genel zayıflık ile sonuçlanan çok tehlikeli bir durum olabilen anemiden muzdarip olurlar.

Prematüre Yaşlanmayı Önler
Bakır, hücre zarlarını serbest radikallerden korumak için antioksidan enzim süperoksit dismutaz varlığında çalışan güçlü bir antioksidandır. Süperoksit dismutaz, serbest radikallerle mücadelede vücutta çalışan en güçlü antioksidanlardan biridir. Serbest radikaller farklı organ sistemlerine saldırır, ancak yaşlanma üzerindeki etkileri, kırışıklıklar, yaşlanma noktaları, çeşitli kanser türlerine duyarlılık, maküler dejenerasyon ve böbrek bozuklukları gibi özel olarak incelenir. Günlük diyetinizde yeterli miktarda bakır olması sizi daha uzun süre gençleştirebilir!

Enerji Üretimini Artırır
Bakır, insan vücudunun bir enerji depoları olan adenosin trifosfatın sentezi için gereklidir. Cuproenzyme, sitokrom c oksidaz, hücre içi enerji üretimini etkiler. Bu moleküler oksijenin suya indirgenmesinde bir katalizör görevi görür ve bu esnada enzim, mitokondrinin, hayati enerji depolama molekülü ATP’yi sentezlemek için kullandığı elektriksel bir degrade üretir. Bu nedenle, vücudumuzda bu elementten yeterince olduğumuz zaman, uyuşuk veya yorgun olmadan günümüze erişebilecek kadar işlevsel ve erişilebilir enerjiye sahip olacağız.

Coli’nin Büyümesini Engeller
Araştırmalar, bakırın E Coli gibi bakteri soylarının büyümesini yok edebileceğini veya inhibe edebildiğini göstermiştir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve aşırı enerjinin enfeksiyondan korunmak için harcanmasını önler.

Tiroid Sağlığını İyileştirir
Bakır tiroid bezinin düzgün işleyişinde önemli rol oynamaktadır. Bununla birlikte, fazlalık da tiroid işlev bozukluğunun önemli bir nedenidir, bu nedenle kanda çok dengeli bir bakır seviyesine ihtiyaç duyarsınız ya da hormonal etkinlik dengesizleşir ve hipotiroidizm ya da hipertiroidi belirtileri geliştirebilirsiniz.

RBC oluşumunu teşvik eder
Bakır, kırmızı kan hücrelerinin (RBC), hemoglobin ve kemik maddelerinin üretiminde gereklidir. Bunun nedeni, kısmen gıda kaynaklı demir alımının kısmen sorumlu olmasıdır.

Bağışıklığı Arttırır
Bakır, iyileşme sürecinin yaşamsal bir parçasıdır ve daha iyi yara iyileşmesi sağlar. Son derece iyi bir bağışıklık güçlendirici olarak görev yapar ve aynı zamanda vücudunuzun enfeksiyona karşı kendisini savunmasına ve daha hızlı iyileşmesine izin veren anemi için bir çare olarak da çalışır. Endotel büyümesine veya dokunun iyileşme sürecine neden olan çeşitli enzimatik süreçlerde bir yardımcı faktördür.

Kolesterol Seviyelerini Azaltır
Araştırmalar, bakırın LDL (kötü) kolesterol düzeylerini düşürebildiğini ve yararlı HDL (iyi) kolestrolü artırmaya yardımcı olduğunu gösterdi. Bu, ateroskleroz, kalp krizi ve inme gibi kardiyovasküler hastalıkların olasılığını düşürür.

Tümünü Görüntüle

Whatsapp Destek

Sevda YÜCEL

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?